Contents
- 1 Telif hakkı almak için nereye başvurulur?
- 2 Telif hakkı süresi ne kadar?
- 3 Telif hakları ihlallerini kim takip eder?
- 4 Telif hakkını hangi kurum verir?
- 5 Telif hakkı almak için neler yapılır?
- 6 Telif hakkı nasıl alırım?
- 7 Telif hakkı cezası ne kadar?
- 8 Telif ücreti ne kadar?
- 9 Telif hakkı nedir örnek?
- 10 Telif atılırsa ne olur?
- 11 Telif hakkı koruma araçları nelerdir kısaca?
- 12 Telif hakkı kimde?
- 13 Ülkemizde telif hakkı için hangi kanun çıkarılmıştır?
- 14 Telif hakkı hangi kanun?
- 15 Telif davası ne demek?
Telif hakkı almak için nereye başvurulur?
www.telifhaklari.gov.tr web sitemizden Online Başvuru yapılması zorunludur. Online başvuru yapılmadan yollanan belgelere işlem yapılamamaktadır. Kayıt tescil veya eser işletme belgesi başvuruları İstanbul Telif Hakları Müdürlüğünden yapılmaktadır.
Telif hakkı süresi ne kadar?
Sahibinin ölümünden sonra alenîleşen eserlerde koruma süresi ölüm tarihinden sonra 70 yıldır. Eser sahibi belli değilse, koruma süresi eserin alenîyet kazanmasından itibaren 70 yıldır. Koruma süresi eser alenîleşmediği sürece işlemeye başlamaz.
Telif hakları ihlallerini kim takip eder?
Ceza davasında İzlenecek Usul Eser ya da bağlantılı ya da mali hak sahipleri ya da yetkili meslek birliği tecavüzün gerçekleştiği veya sonuçlarının meydana geldiği yerin savcılığına başvurur.
Telif hakkını hangi kurum verir?
Telif Hakları Genel Müdürlüğü – Telif Hakları Genel Müdürlüğü
Telif hakkı almak için neler yapılır?
CEVAP: Telif hakkı, bir fikir veya sanat eserini meydana getiren kişinin, bu eser üzerindeki haklarının tamamıdır. Söz konusu haklar, zaten eseri meydana getiren kişide olduğundan almak için yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır.
Telif hakkı nasıl alırım?
İsteğe bağlı telif hakkı kayıt tescili yapmak için eser sahibi, mirasçıları veya vekilleri şahsen ya da posta aracılığıyla Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne başvururlar. Zorunlu Kayıt Tescil: Bilgisayar oyunları, müzik ve sinema eserlerinin pazara sunulmadan önce tescil ve kayıtlarının yapılması zorunludur.
Telif hakkı cezası ne kadar?
Telif Hakkı Cezası Bir eseri herhangi bir şekilde eser sahibinden izinsiz işleyen kişilerin Telif hakkı cezaları şu şekilde olacaktır: 2 yıldan 4 yıla kadar hapis. 50 Milyar liradan 150 milyar liraya kadar ağır ceza parası. Eğer zarar ağırsa ikisi birden olur.
Telif ücreti ne kadar?
Örneğin telif anlaşmanız % 10 ise 40 Kuruş % 50 ise 2 TL olur. Kısaca 1000 adet kitabınız satılırsa toplamda 400-2000 TL para kazanmış olursunuz ki bu miktarda telif ücreti veren yayınevi bulmanız da oldukça zordur. Bu nedenle yayınevleri genellikle telif ücreti olarak size 25-100 arasında kitap verirler.
Telif hakkı nedir örnek?
Telif hakkı sahipliği, bazı istisnalarla birlikte telif hakkı sahibine eseri kullanmaya ilişkin münhasır hak verir. Telif hakkı koruması için pek çok eser türü uygundur, örneğin: TV şovları, filmler ve çevrimiçi videolar gibi görsel-işitsel eserler. Ses kayıtları ve müzik besteleri.
Telif atılırsa ne olur?
3 telif hakkı ihtarı alırsanız: Hesabınız, ilişkili tüm kanallarıyla birlikte kapatılır. Hesabınıza yüklenen tüm videolar kaldırılır. Yeni kanal açamazsınız.
Telif hakkı koruma araçları nelerdir kısaca?
Ülkemizde fikri hak ihlalleri ile mücadele kapsamında başlıca üç araç kullanılmaktadır. Bunlar Kayıt Tescil Sistemi, Bandrol Sistemi ve Sertifikalandırma Sistemidir.
Telif hakkı kimde?
Birçok ülkede, fiziksel ortama kaydedilmiş orijinal bir eser oluşturan kişi otomatik olarak bu çalışmanın telif hakkına sahip olur. Bu kişiler, telif hakkı sahibi olarak eserin münhasır haklarına sahiptir. Çoğu durumda, başka birinin eseri kullanma izni olup olmadığını yalnızca telif hakkı sahibi belirtebilir.
Ülkemizde telif hakkı için hangi kanun çıkarılmıştır?
Türkiye’de telif hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (“FSEK”) kapsamında korunmaktadır. FSEK 1 Ocak 1952 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, 1983, 1995, 2001, 2004 ve 2007 ve 2008 yıllarında değişikliğe uğramıştır.
Telif hakkı hangi kanun?
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ise Profesör Ernst Hirsch tarafından hazırlanmış ve 1952 yılında yürürlüğe girmiştir. 1952’de yürürlüğe giren 5846 sayılı kanun ise 1983, 1995, 2001, 2004 ve 2007 ve 2008 yıllarında değişikliğe uğramıştır.
Telif davası ne demek?
Telif hakkı, bir ürünün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesini ifade eder. Telif hakları, ülkemizde fikri haklara ilişkin en temel kanun olan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile korunmaktadır.