Contents
- 1 Güzel Sanatlar Fakültesi yetenek sınavları nasıl olur?
- 2 Yetenek sınavı nasıl girilir?
- 3 Özel yetenek sınavı ne demek?
- 4 Tiyatro Bölümü yetenek sınavı nasıl oluyor?
- 5 2021 yetenek Sınavları Kalktı mı?
- 6 Yetenek Sınavı Nedir 2021?
- 7 Güzel Sanatlar Lise Sınavı ne zaman 2021?
- 8 2020 yetenek sınavları ne zaman?
- 9 2020 yetenek Sınavları Kalktı mı?
- 10 Özel yetenek puanı nedir?
- 11 Üniversite yetenek sınavları Kalktı mı?
- 12 Oyunculuk yetenek sınavı nasıl olur?
- 13 Oyunculuk yetenek sınavı ne zaman 2021?
- 14 Oyunculuk hangi bölümden alıyor?
Güzel Sanatlar Yetenek Sınavı Nasıl Yapılır? Yetenek Sınavları genellikle 2 yada 3 aşamalı olur bunlar 1. aşama desen 2. aşama imgesel 3. aşama ise mülakat olabilir. Öğrencinin ölçme görme ve karayıp kağıda oranlı bir şekilde aktarmasının sınandığı bir sınavdır. Öğrenciye canlı model veya natürmord bu aşamada sorulur.
Yetenek Sınavına girmek için başvurular veli tarafından bireysel olarak e-Okul Sistemi üzerinden yapılacak. Ancak internetten başvuru yapamayan veliler için imzalı form doldurularakokul idaresine verilmesi durumunda da veli adına okul idaresince bireysel başvuru yapılabilecek.
Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mesleki Eğitim Fakültesi gibi daha çok yeteneklerinin ön planda olduğu bölümlerde var olan zorunlu sınavlardır. Özel Yetenek sınavına girmek isteyen öğrenciler üniversite sınavına da girmek zorundalar.
Aşama: Oyunculuk yetenek sınavı, aday kendi seçtiği 2 tiradı oynar. Jürinin sorularına cevap verir. Aşama: 1 zorunlu parça oynatılır. Kesin kabul aşaması olarak değerlendirilir.
- Sahne Sınavı (30 puan)
- Hareket (Bedensel Yeterlilik) Sınavı (10 puan)
- Kulak, Ses ve ritm ( 10 puan)
- Doğaçlama (20 Puan)
YÖK tarafından 14 üniversite programında özel yetenek sınavının kaldırılmasına yönelik alınan karar, 2020 itibariyle uygulamaya konulacaktı. Fakat bu karara gelen tepkiler üzerine 1 yıl ertelenerek 2021 ‘de hayata geçirilmeye karar verildi.
Yetenek sınavı nedir? Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri, mûsikî, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yerleştirme için okullarca yapılan seçme sınavıdır.
14-30 Haziran 2021 Başvuru sürecini tamamlayan aday öğrenciler; velileri ile birlikte 01 Temmuz 2021 tarihinde, sınav tarihini ve saatini e-okul web sayları üzerinden öğrenebileceklerdir. Yetenek sınavları 05-14 Temmuz 2021 tarihleri arasında yapılacaktır.
YETENEK SINAVI NE ZAMAN? Yetenek Sınavlarının yapılması ve sonuçların sisteme girilmesi 1-10 Temmuz 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yetenek Sınavına girmek için başvurular Çalışma Takviminde belirtilen tarihler arasında veli tarafından bireysel olarak e-Okul Sistemi üzerinden yapılacaktır.
Sınav yapmayacaklar Güzel Sanatlar Fakültesi’nde, Resim, Seramik ve Cam, Tekstil Tasarımı, Geleneksel Türk Sanatları, Grafik Tasarımı bölümleri için özel yetenek sınavı, üniversite senatosunca alınan Covid-19 tedbirleri kararı gereği 2020 -2021 eğitim öğretim yılında uygulanmayacak.
Özel yetenek puanı nedir?
Adaylar Yerleştirme Puanları en yüksek puandan başlamak üzere sıraya konacak ve kontenjan sayısı kadar aday sınavı kazanmış olacaktır. Baraj Sınav Sonucunun %30’u alınırken, Bölüm Sınav Sonucunun %70’i alınmakta ve bu iki sınav sonucunun ortalamasının adayın Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP) olmaktadır.
İlk olarak YÖK tarafından 2019’da duyurulan ancak gelen tepkiler üzerine ertelenen karar hayata geçiyor. Grafik Tasarım ve Spor Bilimleri’nin de yer aldığı sekiz bölüm, ilgili fakülte tarafından ilk defa öğrenci alınması halinde 2021 YKS’siyle birlikte “özel yetenek sınavı ile öğrenci alan” bölüm kapsamından çıkarıldı.
Bu okullar öğrenci almak için iki ya da üç aşamalı bir yetenek (eleme) sınavı yapar. Çoğunlukla bu sınavın birinci aşamasında iki tirat (monolog) oynamanızı isterler. Birinci aşamayı geçtiğinizde ikinci aşamada ses-konuşma, şan-kulak, hareket-dans ve genel kültür sınavı yaparlar. Bazı okullar bunun tam tersini yapar.
Yetenek Sınavları 23 Ağustos 2021 – 29 Ağustos 2021 tarihleri arasında Tiyatro Tarihi ve Teorisi Anabilim Dalı, Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı ve Oyunculuk Anasanat Dalı olmak üzere 3 ayrı dalda yapılacaktır.
Oyunculuk hangi bölümden alıyor?
Oyunculuk, üniversitelerde Güzel Sanatlar Fakültesi kapsamında yer alan, özel yetenek sınavı ile birlikte konservatuarlara kabulü sağlanan 4 yıllık lisans bölümüdür.