Contents
- 1 Üniversite yetenek sınavları nasıl oluyor?
- 2 Yetenek sınavı nasıl girilir?
- 3 Güzel sanatlara hazırlık için ne yapmalı?
- 4 Özel yetenek sınavına kimler girebilir?
- 5 Mimar Sinan Üniversitesi yetenek Sınavları nasıl yapılıyor?
- 6 2020 üniversite yetenek sınavları ne zaman?
- 7 Yetenek Sınavı Nedir 2021?
- 8 Güzel Sanatlar Lise Sınavı ne zaman 2021?
- 9 Güzel sanatlar Lisesinde hazırlık var mı?
- 10 Güzel sanatlar lisesine girmek için ne yapmalıyım?
- 11 Güzel sanatlar lisesine gitmek için LGS gerekli mi?
- 12 Özel yetenek sınavı ne demek?
- 13 Güzel sanatlar için AYT gerekli mi?
- 14 Özel yetenek sınavları ücretli mi?
Yetenek Sınavları genellikle 2 yada 3 aşamalı olur bunlar 1. aşama desen 2. aşama imgesel 3. aşama ise mülakat olabilir. Öğrencinin ölçme görme ve karayıp kağıda oranlı bir şekilde aktarmasının sınandığı bir sınavdır. Öğrenciye canlı model veya natürmord bu aşamada sorulur. Desen sınavı aynı zaman da eleme sınavıdır.
Yetenek Sınavına girmek için başvurular veli tarafından bireysel olarak e-Okul Sistemi üzerinden yapılacak. Ancak internetten başvuru yapamayan veliler için imzalı form doldurularakokul idaresine verilmesi durumunda da veli adına okul idaresince bireysel başvuru yapılabilecek.
Güzel sanatlara hazırlık için ne yapmalı?
Güzel sanatlar liselerine giriş için sadece yetenek sınavı yeterli değildir. Okul başarınız ve sınav sonuçlarınızın da iyi olması gerekir. Hem sınav başarı puanı hem de yetenek sınavı puanı birleşerek toplam bir başarı puanı elde edilecek ve bu doğrultuda okula yerleştirme yapılacaktır.
Lise diplomasına sahip, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her yaştan kişiler Güzel Sanatlar Fakülteleri Yetenek Sınavlarına katılabilirler.
Sınavın Yöntemi: Sınav Komisyonu tarafından verilen sınav kâğıdı 3 (üç) eşit parçaya bölünerek yapılacak bir sınavdır. SINAV SÜRESİ 2 SAATTİR. Fotoğraf Bölümünü tercih eden adaylar “Bölüm Sınavı “na girerler.
Buna göre; Yetenek Sınavı için başvurular e-Okul Sistemi üzerinden bireysel olarak 15-29 Haziran 2020 tarihleri arasında yapılacak olup, Yetenek Sınavları 1-10 Temmuz 2020 tarihleri arasında yapılacaktır.
Yetenek sınavı nedir? Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri, mûsikî, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yerleştirme için okullarca yapılan seçme sınavıdır.
14-30 Haziran 2021 Başvuru sürecini tamamlayan aday öğrenciler; velileri ile birlikte 01 Temmuz 2021 tarihinde, sınav tarihini ve saatini e-okul web sayları üzerinden öğrenebileceklerdir. Yetenek sınavları 05-14 Temmuz 2021 tarihleri arasında yapılacaktır.
Güzel sanatlar Lisesinde hazırlık var mı?
Yetenek sınavlarında başarılı olabilmeleri için bu alanda uzman Milli Eğitim Bakanlığından izinli bir özel öğretim kurumu olan resim kursundan güzel sanatlar yetenek sınavlarına hazırlık eğitimi almaları gerekmektedir. Güzel sanatlar lisesi yetenek sınavlarına sadece 8. sınıfta okuyan öğrenciler katılabilirler.
Güzel sanatlar lisesine girmek için ne yapmalıyım?
Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 8 inci sınıfını 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında bitiren öğrenciler dilekçe ile birlikte öğrenim görmek istediği okul türlerinden sadece birisinin okul müdürlüğüne e-Okul üzerinden başvuruda bulunacaktır. Fotoğraflı Sınava Giriş Belgesi e-Okul üzerinden alınacaktır.
Güzel sanatlar lisesine gitmek için LGS gerekli mi?
Güzel Sanatlar ve spor liseleri müzik, resim ya da spor dallarında yetenekli ve kariyerini de bu yönde planlamak isteyen gençlere yönelik eğitim veriyor. Bu liselere girişte artık merkezi sınavın yani LGS ‘nin bir etkisi yok. Bu liselere yetenek sınav puanı ve ortaokul başarı puanı üstünlüğüne göre öğrenci alınacak.
Özel Yetenek Sınavı: Kişinin bedensel aktiviteler ve çeşitli spor branşlarında test edildiği; beceri, denge, koordinasyon, sürat, dayanıklılık, kuvvet, çabukluk, gibi alanlarda çok yönlü aşamalardan oluşan sınavlardır. Besyo özel yetenek sınavlarına üniversitelerin BESYO yönetimleri karar vermektedir.
Güzel sanatlar için AYT gerekli mi?
Üniversitelerin Güzel Sanatlara Hazırlık, Konservatuarlar ve Spor Akademileri bölümlerine girmek isteyenlerin yetenek sınavlarından yeterli puanı almaları gerekir. Başvurular üniversiteler tarafından alınacaktır. Eğitim programlarına başvurabilmek için adayların o yıl yapılan TYT’ye girmiş olmaları zorunludur.
Genel tercihlerde adaylardan herhangi bir ücret alınmaz. Ancak ek bir hizmet olduğundan dolayı ek yerleştirme tercihleri için adayların ÖSYM hesabına 15 TL tercih ücreti ödemesi gerekir.